Înainte de toate...

Ar trebui menționat de la început că pagina aceasta este pur informativă și reprezintă strict părerea noastră legată de piața de drop shipping din România, scopul ei este acela de a scoate din ceață o categorie de persoane ce ne contactează în vederea deschiderii unui cont la iDropship și de a îi lămuri pe cei care vor să își deschidă un magazin online ce au de făcut.


Mituri...

Mitul nr. 1 - I-au produse de pe AliExpress le vând pe Amazon sau eBay și mă umplu de bani...
Nu funcționează. Oricât de tare s-ar supăra tot felul de Amazon-ieni și alti eBay-iști sistemul ăsta nu funcționează, sau cel puțin nu în sistemul de drop shipping. Cine ar sta după tine 1 lună și ceva 2 sau 3 să-i livrezi tu un produs? Și în plus dacă ar aștepta atât de mult de ce nu ar lua direct de pe AliExpress? Nu a auzit de site... yeah right! Din punctul nostru de vedere asta este doar o formă de a lua bani pe niște cursuri absolut inutile, și nu de alta dar avem prieteni care au plătit :))).
Presupunem că vrei să lucrezi legal, înainte de a te apuca să bagi 1 singur leu în acest concept de afacere este suficient să-ți pui 1 singură întrebare... Cine se duce la vamă să ridice coletul? iar asta ar trebui să demonstreze că mitul că poți face drop shipping prin AliExpress...este doar un mit.


Mitul nr. 2 - Îmi fac un magazin online, găsesc drop shipperi în România și gata... m-am umplut de bani
Nu funcționează. Și ca să înțelegi mai bine pune-ți singur câteva întrebări și doar imaginează-ți ce sistem complex ai nevoie în spate ca să poți face asta...

1. De unde i-au producătorii / importatorii care fac drop shipping?
Să cauți furnizori de drop shipping în România este ca și cum ai căuta acul în carul cu fân, cu excepția câtorva firme ce fac asta, și care de multe ori vând niște produse ne-rentabile nu ai prea multe opțiuni.

2. Au furnizorii români imagini, descrieri, instrucțiuni de montaj/utilizare etc?
NU! 1 din 1000 au materialele publicitare puse la punct, restul trebuie să iei fiecare produs în parte să-l postezi și să-i faci descrieri, eventuale iconițe importante șamd.

3. Cum fac când un client comandă 3 produse de la 3 furnizori diferiți?
:) ei bine, întrebarea asta ne-a ținut trezi multe nopți până i-am dat de cap, din fericire pentru noi și din păcate pentru marile magazine online alții nu au rezolvat-o

4. Ce fac când livrez mai multe produse de la mai mulți furnizori dar clientul nu este acasă să accepte livrarea?
Cum s-ar spune mai pe românește, ai încurcat borcanele. De ce? În primul rând că ai plătit produsele la furnizor și greu să le primească înapoi, și dacă ar face-o ai 3 livrări de plătit, a doua oară că trebuie să-i dai banii înapoi clientului tău, și a treia problemă în cazul în care furnizorul tău nu acceptă retur... o livrare la tine acasă/birou și stocul! și uite așa s-a dus conceptul de drop shipping, ai înțeles ideea...

Mitul nr. 3 - O să câștig bine fără să fac nimic...
S-o crezi tu! Ai de administrat website-ul, trebuie să procesezi comenzi, să răspunzi la tot felul de întrebări legate de produse venite de la clienți, să te ocupi de eventualele reclamații, să-ți faci campanii de promovare, postări pe facebook, instagram, șamd. Deși poți face asta part-time, categoric o să-ți ocupe ceva timp în fiecare zi.

Se merită să îmi fac magazin online?
Categoric da, dar trebuie să o faci cu cap, altfel riști să îți falimentezi afacerea mai repede decât crezi. Ăsta este și principalul motiv pentru care noi nu acceptăm website-uri / magazine noi ... nu au experiență, facem asta doar în anumite condiții:

1. Website-ul să fie construit de un partener iDropship
De ce nu pot să-l construiesc eu sau altcineva? Preferi să dureze săptămâni să tot încerci să instalezi diferite feed-uri de produse, module pentru livrare sau plăți sau vrei magazin online? Noi nu oferim suport tehnic pentru integrarea modulelor, doar instrucțiuni de instalare care din experiență îți spunem, pot apărea diferite probleme în funcție de platformele utilizate, nu ține doar de noi, în acest caz ai posibilitatea să-ți iei un magazin online la cheie cu tot ce-i trebuie de la partenerii noștri.

2. Firmă nu persoană fizică
Sfatul nostru este să începi întâi construcția magazinului online, o poți face pe persoană fizică dar în momentul în care aplici pentru cont la iDropship ai nevoie de firmă. De ce să faci asta? Nu are rost să suporți cheltuieli cu statul, contabil șamd până nu implementezi tot. Ai de făcut pagini de rețele de socializare, descrieri pe site-ul tău pentru diverse lucruri, bannere pentru reclame, poate vrei să adaugi un blog, să schimbi descrierile la produse să, să, să, ... lucruri care i-au timp.

Poți apela la CodeGuru pentru construcția unui magazin online, vezi oferta aici.

În concluzie să ai un magazin online vânzând produse în sistemul dropshipping nu este o treabă ușoară, este mult mai simplu decât dacă ai ține tu produse pe stoc, le-ai produce șamd, dar nu este o plimbare în parc. Iată câteva skill-uri de care ai avea nevoie să poți administra singur un site fără să mai plătești pe altcineva:

HTML
Să ai magazin online și să nu știi HTML este ca și cum ai avea un magazin fizic și nu ai ști să citești, niciodată nu o să poți verifica nimic. HTML este limbajul prin care poți modifica fonturile textelor, poți adăuga formulare, butoane, link-uri șamd, aici ai o serie amplă de exemple: www.w3schools.com. Odată ce vei învăța puțin HTML nu o să mai fi nevoit să plătești un web designer.

Photoshop
Obligatoriu este puțin spus. Dacă vrei să poți face bannere publicitare, să modifici pozele produselor, să pui un watermark peste o poză sau orice are legătură cu o imagine, ai nevoie de Photoshop, poți găsi pe youtube sute de tutoriale în limba română sau engleză.

Contabilitate
Trebuie să înțelegi termeni ca stornare, proformă, termen de plată etc. Nu ține neapărat doar de contabilitate dar câțiva termeni uzuali ar fi cazul să-i cunoști altfel nu te vei înțelege cu clienții sau furnizorii.

Drepturile consumatorilor
Clientul are întotdeauna dreptate... nu prea! Așa că trebuie să înveți cum să discuți cu clienții tăi, cum să rezolvi anumite situații fără să pierzi bani, dar și ce drepturi și obligații au. Astăzi există legi care protejează consumatorul online dar și furnizorul, termenii și condițiile nu sunt acolo doar de formă.

Alte informații
Dacă nu te-ai speriat și încă îți dorești o afacere online, atunci fă-ți întâi un website, apoi completează formularul de înscriere și vedem ce putem face împreună, asta pentru că garantat nu ai cu cine altcineva să faci drop shipping ca la carte în România, am fost primii pe piață, știm cu cine avem de-a face :)